installatsioonid

Illusioonide lava Eesti filmimuuseumis
avati Tallinnas 2017. aasta oktoobris

Kinoeelsete leiutiste püsinäitus on võtnud üle uue Eesti filmimuuseumi esimese korruse.

Pealkirjaga “Rongi ootamine” tuletab näitus meelde, et inimkonna ajaloost õhku vaadates on liikuv pilt ime – seda polnud kerge liigutada. Sellepärast tuleb näituse ülepaisutatud seadmete liigutamiseks pingutada: biitsepsit tuleb liigutada nii, et konn liblikaga järele jõuaks, ja teha kardio, et tantsija teeks oma piruette.

Parema nähtavuse tagamiseks tuli osa masinaid ümber pöörata või neid muuta. Kõigi prototüüpide – tegelike ajalooliste seadmete – kohta saate teavet Mutoskoopist, kus vända keerates leiate soovitud lehe.

Projitseeritud visuaalid ja graafilised joonised pärinevad ajaloolistest seadmetest; välja arvatud Sciopticoni suure ratta rattad, mille värvitud klaasid esindavad muu hulgas kaadreid Reynaudi ja Mélièsi filmidest (viimane on anakronism võrreldes “rongiga”, kuid muidu ei viibiks ta muuseumis) . Seintel olevad väljaulatuvad osad on esimesel korrusel nähtavad ja julgustavad avalikkust üles minema.

Vähesed ajaloolised kaamerad on osa Erkki Huhtamo kollektsioonist.

Idee ja visuaalne kujundus: Liina Keevallik

Ehitus: Hansanova meeskond

Klaasimaalid: Anne-Mai Heimola

“RONGI OOTAMINE”

(Liikuvad pildid enne filmikaamera saabumist)

Inimene vajab liikumiseks pilte. Ta soovib, et see oleks NAGU EHTNE.

Ta vaatab koopa seinale pühvli varju ja teeb sellest joonise. Vari “näib liikuvat”.

Ta ehitab endale kasti ja teeb kasti küljele väikese augu. Ta saab nüüd liikuvat pilti jäädvustada. Pilt on aga tagurpidi.

Ta leiutab objektiivi ja paneb selle augu ette. Pilt kuvatakse nüüd õigesti ja ta saab sellest joonistada. Joonis ikka ei liigu.

Ta proovib vastupidist teed – lööb kasti päikest, maalib klaasile pildi ja hirmutab teisi pimedas sellega. Nüüd saab ta pilti juhtida, suunata seda kuhu soovib, kuna kast on väike ja kaasaskantav. Ta maalib klaasile mitu pilti ja lükkab need üksteise järel lampi ette. Ta lisab klaaspiltidele vändeid ja hoobasid ning tunneb rõõmu – olendi tiivad liiguvad, tuuleveski pöörleb. Ta pole aga võimeline pikemat lugu rääkima.

Ta soovib, et konn tantsiks. Ta joonistab konna positsioonid kettale ja pöörab ketast. Tants on aga udune.

Ta mõtleb. Ta vaatab aia taga pöörlevat ratast ja mõtleb. Ta lõikab plaadil olevad lõigud, muutes selle sarnaseks tara pikettidega, pöörab konnad peegli poole ja proovib ketast uuesti pöörata. Ta elab läbi pesa. Ja konnad tantsivad peeglist.

Ta liimib koera ja kõva koogikarbi siseküljele. Ta asetab iga pildi keskele peegli. Ta seab kõik liikuma ja koer hüppab läbi vitsu.

Kuid kui koer on oma sajandi näituse lõpetanud, oleme jõudnud täisringi ja kõik algab jälle otsast peale. Inimene tahab pikemat lugu rääkida. Ta liimib klaaspildid kokku ja saab pikema loo. Kuid see ei kõlba kuhugi.

Ta mõtleb. Ta leiutab läbipaistva kile, mille saab kokku rullida. Ta saab lõpuks joonistada nii palju pilte, kui süda seda soovib. Isegi fotosid – ta on vahepeal õppinud neid valmistama – saab üksteise järel paigutada. Nüüd peab ta lihtsalt unistama õmblusmasinast, et ette kujutada, kuidas kilet saab sujuvalt rullida. Ta teeb filmi serva väikesed augud ja veeretab selle.

Ja rong võib tormata publiku poole.

Laiali jooksev publik karjub ja oigab: “Kohutav! See on NAGU EHTNE! ”

Liina Keevallik

Asnièrese lossis Eesti kaasaegse kunsti näituse Liberty / Vabadus2011 teenetemärgid

______________________________________________________________

Point Souci majanduslangusevastane vahend, Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011

Kogu Tallinna linna hõlmav installatsioon oli osaliselt eksponeeritud Pariisis (Point Ephémère ees) Estonia Tonique festivali raames. Väike luule SAMU on seade, mis kuuleb luuletusi kolmes keeles.

______________________________________________________________

Installatsioonid Eesti Vabariigi 90. sünnipäevaks, 2008, Lille

______________________________________________________________

Tõelise stsenograafi tester  Praha Quadrennial 1999

kollektiivtöö, “spordisaal”, kus peate pildi nimel liikudes väikese objekti nimel kõvasti vaeva nägema …

TThe Real Scenographer Tester

_____________________________________________________________

Rahvusvahelise teatrifestivali Baltoscandal kellamäng

Nööri tõmbamisel ründab rähn Kuud …

_____________________________________________________________